Ekologiczne ciasteczka mojej mamy:)

eko ciasteczka

Moja mama wyprzedziła epokę! W czasach, gdy mało kto znał „ekologia” moja mama piekła „ekologiczne ciasteczka”. Sama nazwa to był swego rodzaju żarcik. W tych czasach królowały różne kremiaste, tuczące ciasta, a tu… zwykłe, kruche ciasteczka, za to z dodatkiem różnych ziarenek czy orzeszków.

Więc sami widzicie, że myśląc o wpisie z okazji Dnia Matki, od razu przypomniały mi się te ciasteczka. Oto przepis:

SKŁADNIKI

1,5 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)

1/4 szklanki cukru

Po 1/4 szklanki kokosu i sezamu (możecie dodać więcej)

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Cynamon do smaku

Ok. 70 gram masła

2 żółtka

eko ciasteczkaPRZYGOTOWANIE

Mąkę cukier, kokos, sezam, proszek i cynamon siekamy razem z masłem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie suche, można dodać więcej masła lub żółtko.

Wałkujemy na grubość  7 mm, wycinamy ciasteczka i pieczemy 15 min. w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zrumienienia.

Następnie grzecznie częstujemy nasze mamy i składamy życzenia z okazji ich Święta 🙂

 

Ps. zapraszam także na profil mojej mamy MARIA WŁODNO 🙂

eko mama
Eko Mama:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked