Czy VEGE na pewno jest ZDROWE? Przeczytaj, co może Ci ZASZKODZIĆ?

Wybrałam się kiedyś na wczasy, gdzie jedną z atrakcji było wegańskie jedzenie. Kucharz robił, co mógł, ale… Po kilku dniach dostałam bardzo wysokiej gorączki i miałam dolegliwości żołądkowe.

 

Przez kilka dni kurowałam się różnymi specyfikami i kropelkami żołądkowi. Z wczasowego wege-jedzenia zrezygnowałam na rzecz kaszek dla niemowląt 🙂 Miałam wrażenie, że dania serwowane na tych wczasach były ciut za ciężkie bo np, kotleciki z soi – soja ugotowana, zmielona, wymieszana z dodatkami, usmażona, oblana sosem – trochę tego za dużo. No ale… innym wczasowiczom takie potrawy nie zaszkodziły, więc…

 

Tymczasem niedawno przeczytałam opracowanie dot. produktów wegańskich, gdzie wskazywano, że tego typu jedzenie jest… wysoko przetworzone! W sumie nic dziwnego skoro np. migdały zamieniają się w „mleko”, a nasionka soi w „parówki” i tak dalej 🙂

Poza warzywami, owocami, nasionami strączkowymi czy orzechami, produkty wegańskie są mocno „kombinowane”. Aby udawać nabiał czy wędliny dodaje się do nich mnóstwo dodatków – wypełniaczy, spulchniaczy, zagęstników itp. I choć mogą się wydawać zdrowe bo vege, to niewiele różnią się od produktów uznawanych za „śmieciowe”.

 

Tak więc myślenie o wegetariańskiej czy wegańskiej diecie nie zwalnia nas z potrzeby czytania etykiet. Bo i w tych, z pozoru zdrowych, produktach znajduje się wiele dodatków. Właśnie takie wysokoprzetworzone jedzenie może nam zaszkodzić.

 

 

fot. pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked